ТВОЇ НОВИНИ ПРО АЗАРТ

Американський зв‘язковий перетворився на Лекса Лютора. Ким стає Ілон Маск для України? 

НовиниАмериканський зв‘язковий перетворився на Лекса Лютора. Ким стає Ілон Маск для України? 

«Ілон завжди буде Ілоном». Таку думку висловив один американський чиновник у Washington Post, описуючи погрозу Ілона Маска припинити фінансову підтримку його служби супутникового зв’язку Starlink для України без додаткової допомоги Пентагону.

Американський колумніст Лайонел Лоран пише у колонці для Bloomberg, що нині суспільство теж міняє думку про найбагатшу людину планети. Спойлер: Маску це може не сподобатися. 

Те, що Маск, схоже, уже передумав (схоже, що після спілкування з Пентагоном) і буде підтримувати надходження коштів, свідчить про те, що в цій характеристиці є щось. Його безладну онлайн-персону неможливо відокремити від його бізнесу, про що його розчаровані акціонери знають з перших рук. 

За його рівня багатства — близько 200 мільярдів доларів — Маск може вважати все це дуже цікавим. Якщо б він вів щоденник, то запис за останній місяць може звучати приблизно так: «Спробував і не зміг вийти з угоди на 44 мільярди доларів; роздратував уряди мирним планом для росії та Тайваню; поспілкувався з Каньє Вестом щодо його антисемітського спалаху».

Але епізод зі Starlink-Україна має наслідки, які політики не повинні проспати. Ми відкриваємо главу військового часу в історії Маска з новими ризиками. «Якби я був політиком… я був би дуже стурбований», — каже Річард Тедлоу, автор книги «Гіганти підприємства: сім бізнес-новаторів та імперії, які вони побудували».

Космічна економіка

Супутникова галузь приносить левову частку світових космічних доходів.

Маск і його конкуренти беруть участь у космічній гонці мільярдерів, яка поєднує мрію про загальне благо з реальністю геополітики. Starlink Маска та проект Kuiper Джеффа Безоса хочуть запустити ряд низькоорбітальних супутників, щоб вивести більше світу онлайн. Попит на швидший і потужніший телекомунікаційний зв’язок буде не тільки з боку споживачів, але й з боку військових, як показують контракти. Супутники вже виглядають наче зі стрічок про Зоряний шлях та Зоряних воєн.

Starlink досі була гарною новиною як для Маска, так і для оборонного сектору США. Українцям потрібні комунікації, які росіяни не можуть заглушити, і Маск отримує вигоду від того, що приймає образ вченого з вирішення проблем. Незважаючи на його театральні дії щодо витрат приблизно в 80 мільйонів доларів, для Маска це помилка округлення, але великий маркетинговий поштовх для Starlink — і стратегічна перевага для України та її союзників.

Але аутсорсинг критичних технологій мільярдерам несе в собі ризики. Персона Маска непередбачувана. Його мирні плани щодо України та Тайваню, які, мабуть, нагадують крихкі переконання «Корабля миру» Генрі Форда століття тому, були не просто розмовою про охолодження, а вилилися в переговори та уявлення про довгострокову надійність, себто, токсичність Маска та його технологій. Як наслідок, український дипломат запропонував Маску «піти далеко».

Швидкість зриву також дратує. Європейські уряди явно стурбовані поступками США. Навіть NASA насторожено ставилася до революції Starlink. Низькоорбітальні супутники потенційно вразливі до атак, кібератак або зіткнень; ми бачили, як енергетична інфраструктура вже була саботована під час цієї війни. Це нова територія.

Об’єднання Eutelsat і OneWeb має на меті наздогнати таких, як Маск і Безос

Уряди також повинні пам’ятати про ризик невдачі. Маск очікує, що одного дня Starlink принесе 50 мільярдів доларів річного доходу. Але цей сектор породив багато невдалих підприємств, таких як британський OneWeb. Залежність України від однієї людини та одного проекту може бути нездоровою в довгостроковій перспективі.

Напевно, самого Маска не хвилюють деякі з цих турбот. Після того, як Bloomberg News надіслав йому електронною поштою запитання про його геополітичну позицію, він відповів: «Коли Bloomberg News став нікчемним сміттям?». Він створив продукт, який потрібен людям, і якщо йому доведеться спалити громадські мости, щоб отримати кредит, нехай так і буде. Його останній поворот до України дозволяє йому знову зіграти роль рятівника підприємця. У певному сенсі це більше маркетинг для Starlink.

Для інших же харизматичний стиль керівництва Маска — демонстрація самовпевненості, що межує з зарозумілістю, як висловлюється Кейт Ґрінт, автор книги «Мистецтво лідерства», — тепер є чітким попередженням. За словами Себастьєна Моранта з Європейського інституту космічної політики, це підбадьорить Європейський Союз у його планах щодо більшого суверенітету у сфері телекомунікацій, наприклад, через пропозицію об’єднати OneWeb з Eutelsat Communications SA. І це змусить Пентагон «оцінювати варіанти» з іншими фірмами.

Неможливо знати, що відбувається в голові найбагатшої людини світу. Але подібно до того, як Генрі Форду довелося десятиліттями залагоджувати крах після провалу власного мирного плану, Маск може виявити, що проєкт «Ілон завжди буде Ілоном» досяг своєї межі.


Тим часом, у соцмережах Маска вже неприкрито називають лиходієм – зі стрічок про Бонда або Супермена, де головним антагоністом був Лекс Лютор.