ТВОЇ НОВИНИ ПРО АЗАРТ

Ватикан оголосив: не інвестуватиме в азартні ігри

НовиниВатикан оголосив: не інвестуватиме в азартні ігри

Дуже мало людей знають напевно, скільки коштує Ватикан, хоча оцінки свідчать про цифру від 10 до 15 мільярдів доларів. Це багато грошей, які Католицька Церква може інвестувати, щоб заробити ще більше. Але Папа Франциск не хоче, щоб гроші йшли на інвестиції в азартні ігри чи порнографію.

Азартні ігри, порнографія та проституція, зброєва промисловість, центри абортів і фармацевтичні компанії, які виробляють методи контрацепції або працюють з ембріональними стовбуровими клітинами – ці джерела заборонені. Ці сектори становлять групу, куди Ватикан забороняє інвестувати згідно з новим мандатом Папи Франциска. Натомість особи, які займаються грошима Церкви, повинні обирати операції з низьким рівнем ризику, де переважають етичні, соціальні та екологічні критерії.

Завдяки документу, опублікованому у вівторок 19 липня і який набуде чинності 1 вересня, Секретаріат з питань економіки під керівництвом Хуана Антоніо Герреро Алвеса продовжує наводити порядок у ватиканських рахунках. Він об’єднує інвестиції різних куріальних закладів, які повинні проходити через рахунок, відкритий для цих цілей Адміністрацією Адміністрації спадщини Апостольського Престолу (APSA, італійська абревіатура) в Інституті релігійних справ (IOR), банк Ватикану).

Ватикан заборонив азартні ігри

Це рішення Католицької Церкви ухвалили після дискусії лідерів віри, яку провели в Раді з економіки. Сюди увійшли спеціалісти сектору, і всі різні складові Церкви вже отримали повідомлення про нові правила. Це включає дикастерій та організації Римської курії, а також інші 100 організацій, так чи інакше пов’язані зі Святим Престолом.

У новому мандаті йдеться про те, що гроші мають служити для «внесення більш справедливого та стійкого світу». Таким чином, усі інвестиційні міркування повинні зберігати «реальну вартість чистого капіталу Святого Престолу», водночас генеруючи достатній прибуток, який сприятиме стійкому фінансуванню його діяльності.
Інвестиції також повинні «відповідати» вченням Католицької Церкви. У результаті вони автоматично виключають інвестиції, які «суперечать фундаментальним принципам, таким як святість життя, гідність людини або загальне благо».

Церква запровадить річний мораторій, щоб виконати необхідні критерії. Однак до кінця жовтня всі відповідні органи повинні повідомити APSA про інвестиції, які вони володіють, і про те, хто ними керує. Це на додаток до договорів, банківської інформації чи інших пов’язаних із ними документів.


Припинення сумнівних інвестицій

Окрім нового мандату, Ватикан створив Інвестиційний комітет, структуру, яку схвалила нова апостольська конституція Церкви «Praedicate Evangelium». Він діє з червня і відповідає за проведення необхідних консультацій для розробки інвестиційної стратегії.

Він оцінює відповідність рішень, приділяючи особливу увагу відповідності інвестицій принципам соціальної доктрини Церкви. Логічно, що він також досліджує фінансові фактори ризику/винагороди всіх інвестицій, пише Casino.org.

Багатьом людям може здатися дивним те, що Церкві потрібно було вказати, що вона забороняє інвестиції в порнографію та азартні ігри. Тим не менш, може бути основна причина, чому це виникає зараз.

Два роки тому Церква виявила, що тодішній кардинал Джованні Анджело Беччіу вклав гроші Ватикану в компанію з оренди автомобілів Hertz у 2017 році. Однак у жовтні 2020 компанія оголосила про банкрутство.

Місяцем раніше церква позбавила Беччіу його прав кардинала через звинувачення у привласненні коштів у непов’язаних інцидентах. Його все ще судять у Ватикані за фінансові злочини після низки інвестицій, зроблених ним та іншими особами шляхом купівлі нерухомості.
Як незалежне місто-держава, Ватикан залишається відносно замкнутою. Наприклад, він не ділиться своїми фінансовими даними зі світом. Однак уряди чинили тиск на нього, щоб відкрити свої гросбухи.

Ватикан стверджує, що втратив сотні мільйонів доларів через погані інвестиції. Протягом багатьох років йому також доводилося мати справу з численними скандалами, пов’язаними із азартними священиками та черницями. Проте, очевидно, тепер місто-держава намагається перегорнути новий аркуш.