ТВОЇ НОВИНИ ПРО АЗАРТ

Будинки і дачі Єлизавети ІІ: нерухомість корони

НовиниБудинки і дачі Єлизавети ІІ: нерухомість корони

Одна з найбільших домовласниць Британії. 

У королеви Єлизавети II були резиденції по всій країні та на всі випадки життя. Одні були дісталися разом із титулом, інші за правом спадковості. У них монархиня жила, проводила прийоми та ділові зустрічі, відзначала сімейні свята та просто відпочивала. Видання РБК розповіло про будинки, в яких мешкала і правила покійна британська королева.

Букінгемський палац у Лондоні є головною офіційною резиденцією британської корони. У палаці 775 приміщень, з яких 19 призначені для державних прийомів та заходів. Крім того, Букінгемський палац включає 92 робочі кабінети і 78 туалетних кімнат, 52 спальні, призначених для монарха, королівської сім’ї та гостей, 188 спалень для персоналу і т. д. Саме тут жили і поки живуть королівські коргі. 

Стіни парадних приміщень палацу прикрашають роботи Рембрандта, Рубенса та інших великих художників, а на території резиденції розбито найбільший у Лондоні приватний сад.

Кларенс-хаус ще одна резиденція членів британської королівської родини. Невелика будівля була зведена архітектором Джоном Нешем у Вестмінстері у 1825–1827 для герцога Кларенса, який за 3 роки зійшов на престол під ім’ям Вільгельма IV. Резиденцію неодноразово перебудовували та реконструювали. Сьогодні вона є чотириповерховим особняком, облицьованим штукатуркою в світлих тонах. Кімнати тут прикрашені предметами мистецтва та меблями з королівської колекції. Принцеса Єлизавета з чоловіком жили тут до її коронації.

Ще одна королівська резиденція – це Сандрінгемський палац, який Єлизавета II успадкувала від батька Георга VI в 1952. Це приватна садиба Віндзорської династії, розташована у Норфолку. Її оточує 20 тис. акрів мисливських угідь. Палац поєднує в собі тюдорівський та аннінський архітектурні стилі. Королівська родина зазвичай святкує у цьому палаці Різдво та новорічні свята.

Віндзорський замок розташований у англійському графстві Беркшир. Він стоїть на пагорбі над Темзою. Кам’яний будинок у готичному стилі збудував архітектор Х’ю Мей у XI столітті. Замок зі світлого каменю включає фортецю з круглою вежею, так звані верхній і нижній двори, а також безліч садів, парків і скверів навколо. Палац неодноразово перебудовувався, він отримав сучасний вигляд після того, як його реконструювали після пожежі 1992. Єлизавета II любила проводити тут вихідні та великодні канікули. Окрім того, тут зіграла весілля її онука принцеса Євгенія.

Палац Холірудхаус в Единбурзі є офіційною резиденцією королівської родини у Шотландії. Будівлю палацу збудували на початку XVI століття за шотландського короля Якова IV, пізніше палац був резиденцією Марії Стюарт, а у XVIII столітті був перебудований за Карла II. У ХІХ столітті в Холірудському палаці деякий час жив повалений французький король Карл X.

Єлизавета II зазвичай проводила у цьому палаці близько тижня на рік, тут проходили прийоми та церемонії призначення прем’єр-міністра Шотландії. У вільний від відвідування особами королівської родини час палац відкритий для відвідувачів.

Інша резиденція в Шотландії – це маєток Балморал, де королева провела свої останні дні життя. Замок збудований у 1852 архітектором Вільямом Смітом у стилі шотландських родових кланських замків. Його площа, включаючи лісове господарство та сільські угіддя зі стадом оленів та безліччю поні, становить 20 га. Будівлю прикрашають семиповерхова вежа, двосхилі фронтони, мансардні вікна та в’їзна арка. Однак хоча Балморал і є замком, він, скоріше, виконує функції королівської дачі. Цей палац вважався улюбленою резиденцією Єлизавети ІІ – тут вона відпочивала наприкінці кожного літа.