ТВОЇ НОВИНИ ПРО АЗАРТ

“Кальмарна” криптовалюта виявилася примарною: її творці зібрали понад $2млн і зникли

Новини"Кальмарна" криптовалюта виявилася примарною: її творці зібрали понад $2млн і зникли

Схоже, що автори відомого серіалу “Гра у кальмара” мають чим надихатися на другий сезон. Причому тему сюжету подає життя. Цього разу вже реальність перевершила усі вигадки сценаристів. Попри те, що мемну валюту навіть згадував Маск у твіті – вона все одно виявилася звичайною схемою. 

 

Анонімні торговці, які стоять за криптовалютою Squid Game, офіційно вибили грунт з-під ніг своїх інвесторів, отримавши загальний прибуток приблизно у $3,38 млн. Вони зібрали гроші за продаж токенів, а потім… зникли. З усіх радарів. Американське видання Gizmodo ще раніше попереджало своїх читачів про те, що “кальмари” мають усі ознаки шахрайства? Це було очевидно тому, що інвестори могли придбати криптовалюту, але не могли її продати. Однак чимало людей не послухалися попередження.

 

 

За даними веб-сайту CoinMarketCap, криптовалюта SQUID досягла піку на рівні $2861, а потім впала до $0 близько 5:40 ранку за американським східним часом. Цей вид крадіжки, який криптоінвестори зазвичай називають “витягуванням килимка” або “вибиванням грунту”, відбувається, коли творці криптовалюти швидко переводять свої монети у реальні гроші, вимиваючи пул ліквідності з біржі.

 

Автори схеми 1 листопада встигли зібрати з довірливих інвесторів понад $2,1 млн, після чого перевели увесь прибуток в кеш і зникли, фото – https://bscscan.com/

 

Криптомонета SQUID була запущена лише минулого тижня і містила багато червоних прапорців, включаючи тритижневий веб-сайт, з дивними орфографічними та граматичними помилками. Веб-сайт, розміщений на SquidGame.cash, зник разом з усіма іншими соціальними мережами, створеними шахраями.

 

Серед інших негативних ознак – те, що Telegram-канал SQUID, створений невідомими зловмисниками, не дозволяв коментарі сторонніх осіб. А обліковий запис Twitter не дозволяв нікому відповідати на дописи.

 

Але найбільшим червоним прапорцем було те, що жоден з власників, хто купив монету, не міг її продати. Це не завадило основним новинним медіа, таким як BBC, Yahoo News, Business Insider, Fortune і CNBC, публікувати заголовки про те, як нова криптовалюта Squid Game зросла на 83 000% лише за кілька днів.

 

Творці схеми встигли залишити брудні сліди скрізь

 

Це лише свіжий приклад шахраїв, які використовують поп-культуру, щоб привернути увагу ЗМІ. На початку цього року подібне залучення відбулося з Mando, криптовалютою, яка використовувала зображення з мандалорського телешоу Disney+ ,звісно, ​​ж без дозволу материнської компанії.

 

Чи означає це, що інвестори нарешті засвоїли урок і більше не будуть вкладати гроші в тіньові криптовалютні проекти? Навряд, пише Gizmodo.com. Шахраї люблять криптовалютний простір, тому що тут чимало складнощів, а ще дуже важко відрізнити шахраїв від тих, хто насправді намагається створити законну криптовалюту — можливо, тому, що ідея створення власної валюти за своєю суттю є… шахрайською.

 

Існує причина, чому традиційна валюта була в основному сферою діяльності урядів протягом усієї історії. Кожен, хто живе у певному суспільстві, повинен погодитися з тим, що валюта чогось коштує, і є мало інституцій за межами уряду, які здатні надати довіру чомусь настільки важливому.

 

Чи означає це, що ви не можете заробляти на торгівлі криптовалютою? Очевидно, що є багато людей, які заробляють реальні долари в криптовалютному просторі, продаючи «основні» монети, такі як біткойн, або навіть менші монети, такі як Шиба-Іну, ціна яких останнім часом різко зросла. Але те, що люди сьогодні заробляють на цьому гроші, не означає, що це буде тривати вічно. Криптовалюта виживе лише якщо люди будуть вірити, що це справжні гроші. Та одного дня все може змінитися“, – пише автор Метт Новак.

 

Якщо ви збираєтеся купувати криптовалюту, найголовніше, на що слід звернути увагу, це навіть не ціна. Спочатку з’ясуйте, чи зможете ви продати монету після того, як ви її купили. Якщо ви не можете продавати — як з’ясували люди, які інвестували в SQUID — не має значення, наскільки висока ціна. Бо це те саме, що “гроші” з гри “Монополія”.

 

“Криптовалюта коштує рівно стільки, скільки хтось готовий за неї заплатити. І якщо в правилах сказано, що ви не можете її продавати, вас просто обдурили”, – пише Новак.