ТВОЇ НОВИНИ ПРО АЗАРТ

Скільки коштує намайнити биток у різних країнах?

НовиниСкільки коштує намайнити биток у різних країнах?

За оцінками, для видобутку одного біткойна потрібно 1449 кіловат-годин (кВт-год) енергії. Це така сама кількість енергії, яку споживає середне домогосподарство США приблизно за 13 років.

Враховуючи велику кількість енергії, необхідної для видобутку біткойнів, майнінг – це доволі недешева справа. Але точні ціни коливаються залежно від місця розташування та вартості електроенергії в цьому регіоні.

Де найдешевші та найдорожчі місця для видобутку цієї популярної криптовалюти? Інфографіка від 911 Metallurgist надає орієнтовне розуміння вартості видобутку біткойнів у всьому світі з використанням ціноутворення та відносної вартості від 23 березня 2022.


Як працює майнінг біткойнів?

Перш, ніж занурюватися, варто коротко пояснити основи майнінгу біткойнів і чому для цього потрібно так багато енергії.

Коли хтось майнить біткойни, вони насправді додають і перевіряють новий запис транзакції в блокчейн — децентралізований банківський облік, де торгуються та розповсюджуються біткойни.

Щоб створити цей новий запис, майнерам криптовалют потрібно зламати складне рівняння, згенероване системою блокчейн.

Потенційно десятки тисяч майнерів змагаються, щоб зламати той самий код у будь-який момент часу. Лише той, хто першим розв’яже рівняння, отримує винагороду (якщо ви не є частиною майнінг-пулу, який, по суті, є групою майнерів, які погоджуються об’єднати зусилля, щоб збільшити свої шанси розв’язати рівняння).

Чим швидша ваша обчислювальна потужність, тим вищі ваші шанси на перемогу, тому для вирішення рівняння спочатку потрібне потужне обладнання, яке споживає багато енергії.

Витрати та прибутки від майнінгу біткойнів у 198 країнах

У 198 країнах, включених до набору даних, середня вартість видобутку біткойнів становила 35 404,03 доларів США, що більше, ніж вартість біткойнів у 20 863,69 доларів США на 15 липня 2022. Хоча важливо зазначити, що коливання цін на енергоносії та більша чи менша кількість майнерів у мережі біткойнів, може постійно змінювати необхідну енергію та кінцеву вартість.

Ось розбивка вартості видобутку одного біткойна в кожній країні станом на 23 березня 2022 разом із потенційним прибутком після обліку витрат на майнінг:

Венесуела посідає І місце серед найдорожчих країн для видобутку біткойнів. Майнінг одного біткоїна в південноамериканській країні коштує колосальних 246 530,74 доларів США, тобто цей процес далеко не прибутковий. Витрати на електроенергію в країні настільки дорогі, що лише за один біткойн майнер втратив би 225 667,05 доларів.

На протилежному кінці спектру найдешевше місце для видобутку біткойнів знаходиться в Кувейті. Видобуток одного біткойна в Кувейті коштує 1393,95 доларів США, тобто майнер може отримати 19 469,74 доларів США прибутку.

Ця країна Близького Сходу має одну з найдешевших електроенергій у світі: 1 кВт/год коштує в середньому лише 3 центи. Для контексту середня вартість одного кВт/год у Північній Америці становить 21 цент, розмірковує видання visual capitalist.

Ціна майнінгу для України 12 744 долари, при цьому прибутковість становить 7 011 доларів. За ціною майнінгу наша країна – 23-тя в світі, що робить її доволі перспективною у сфері криптомайнінгу. Для прикладу, у США вартість майнінгу 21088,53 долара США, однак, майнер не зможе отримати прибуток у Штатах – тут від‘ємна прибутковість – і у кінцевому підсумку залишився ще б винний 1 332 долари.


Перегони розпочато

Незважаючи на високі витрати на видобуток біткойнів, багато людей вважають, що це варте початкових інвестицій.

Є одна річ, яка робить біткойн особливо привабливим, це його обмежена кількість — для майнінгу доступний лише 21 мільйон монет, а на момент публікації цієї статті вже видобуто понад 19 мільйонів біткойнів.

Хоча ціна біткойна (BTC) сумно відома своєю волатильністю, його вартість все одно значно зросла за останнє десятиліття. І якщо криптовалюти стануть мейнстрімом, як багато людей вважають, це може підвищити ціну біткойна ще більше.