ТВОЇ НОВИНИ ПРО АЗАРТ

В рф хочуть обмежити продаж закордонних відеоігор. Їх пропонують маркувати на наявність спеціального контенту, зокрема, і у зв’язку з нещодавнім законом про «заборону ЛГБТ»

НовиниВ рф хочуть обмежити продаж закордонних відеоігор. Їх пропонують маркувати на наявність...

Відповідний перелік «заборонених ігор» у держдумі вже уклали. 

Мінекономіки спільно з МОЗ, Роскомнаглядом та Мінцифри готує законопроєкт, який зобов’яже розробників та видавців ігор маркувати контент за віковими категоріями, а також заборонить у росії випуск та продаж відеоігор, які містять інформацію, заборонену для розповсюдження. Моніторити контент будуть експертні організації, критерії відбору яких розробить Роскомнагляд. Ініціатива загрожує блокуванням закордонних майданчиків ігрової дистрибуції, які відмовляться виконувати вимоги регуляторів, побоюються учасники ринку.

Зміни, судячи з змісту документа, необхідні для «безпеки контенту комп’ютерних ігор для здоров’я громадян», а також для «профілактики вчинення суспільно небезпечних діянь під впливом ігрового контенту», пише «Комерсант»

Автори пропонують зобов’язати розробників ігор проводити вікове маркування. Також вони не повинні допускати використання в ігровому контенті інформації, забороненої для поширення в рф.

Під час присвоєння маркування компанії спиратимуться на думку експертних організацій. Реєстр таких установ вестиме Мінцифри, а критерії їх відбору підготує Роскомнагляд. Дистрибуцію ігор, які містять «контент, порушує законодавство», автори пропонують заборонити. Документ має набути чинності з 1 березня 2024.

У законодавстві рф поки немає спеціального регулювання комп’ютерних ігор, пояснили в Роскомнагляді: «Завдання держави — забезпечити необхідний рівень безпеки суспільства, захист історії, культурних та традиційних цінностей і в цій сфері». У МОЗ додали, що «здійснюється міжвідомче опрацювання цих питань». У Мінцифри та Мінекономіки відмовилися від коментарів.

Зараз розробники використовують міжнародні правила класифікації контенту ігор за віковими категоріями, каже власник порталу Kanobu Гаджі Махтієв: «Розробник звертається до європейської рейтингової організації PEGI, яка проводить експертизу гри та дає їй рейтинг». Махтієв вважає, що у разі прийняття нового регулювання під ударом можуть виявитися відеоігри, які поширюються, зокрема, через цифрові майданчики:

«У Роскомнагляду та прокуратури буде право вимагати у Steam або Epic Games Store не допустити продаж російським клієнтам гри, де, скажімо, один із персонажів нетрадиційної орієнтації».

Якщо Steam проігнорує вимоги, у влади з’явиться інструмент заблокувати повністю майданчик, вважає експерт.

З початку військових дій рф в Україні закордонні Steam та PlayStation обмежили покупку ліцензійних ігор для користувачів-росіян, але в мережі з’явилися схеми обходу обмежень. Конкуренцію закордонним платформам в росії складають My.Games (у вересні VK продала майданчик за $642 млн керуючому LETA Capital Олександру Чачаві) та VK.Play. У VK від коментарів відмовилися. Топ-менеджер великої ігрової компанії наголосив, що регулювання ігор сьогодні йде «в контексті спільної політики» влади щодо контенту: «Але необхідний виважений підхід. Законопроект має обговорюватись із галуззю».

Найактивніше регулюють ігри в Китаї, зазначає головний юрисконсульт практики інтелектуальної власності юридичної компанії ЕБР Кирило Ляхманов: «Для видання зарубіжної гри її перевіряють на заборонений контент – від зображення черепів до заперечення територіальних кордонів Китаю». За даними Statista, з серпня 2021 і до весни 2022 влада Китаю не схвалила жодної нової гри. У результаті, вважають у Statista, у 2022 «глобальний ринок ігор вперше піде в мінус за кількістю гравців». У разі ухвалення нового законопроекту та запровадження серйозних санкцій щодо порушників дистрибуція низки ігор у рф може зупинитися, визнає юрист. Але, вважає Ляхманов, це не вплине на доступність ігор, які можна буде скачати з торентів.

Також 5 грудня путін підписав закон про повну заборону пропаганди ЛГБТ. А 24 листопада держдума одноголосно ухвалила пакет законів, спрямований на заборону розповсюдження матеріалів, які пропагують нетрадиційні сексуальні стосунки чи переваги.

Тож віднині ця заборона поширюється, зокрема, і на відеоігри. Про це повідомив голова комітету держдуми з інформполітики Олександр Хінштейн.

«На наш погляд, закон про заборону ЛГБТ-пропаганди відеоігри охоплює, оскільки будь-які відеоігри — це інтернет і розповсюдження йде через Мережу і тоді всі ці правовідносини охоплюються законом „Про інформацію, інформаційні технології та захист інформації” 149-ФЗ. Або якщо це не інтернет, то це все одно продукція. Серед інших норм ми прописали норму в законі про захист прав споживача і встановили, що забороняється будь-яка продукція, яка містить інформацію, за поширення якої встановлено адміністративну або кримінальну відповідальність. Тому все, що продається, також під це підпадає», – пояснив чиновник.

Крім того, голова комітету Держдуми з інформполітики зазначив, що необхідне окреме правове регулювання комп’ютерних ігор, але не так, як раніше пропонувалося.