ТВОЇ НОВИНИ ПРО АЗАРТ

У Києві заарештували майно росіян, які контролюють 5 обленерго. Чи це може вплинути на сферу азарту?

НовиниУ Києві заарештували майно росіян, які контролюють 5 обленерго. Чи це може...

Розповідаємо. Правоохоронці підозрюють, що деякі російські високопосадовці, які контролюють об‘єкти критичної інфраструктури України, також у переліку власників деяких готелів, де нещодавно оновили ліцензію другого року. 

Як повідомили у КРАІЛ, ТОВ «Казино «Прем‘єр Палац» сплатило 1,05 млн грн за другий рік дії ліцензії на гральний стіл з кільцем рулетки. Інформацію підтвердила Державна казначейська служба України.

Згаданий заклад належить до всеукраїнської мережі Premier Hotels & Resorts з готелями у Києві, Одесі та Львові.

Повідомлялось про арешт двох готелів мережі Premier у Львові та Києві, але у червні 2022 Київський апеляційний суд арешт скасував, заявивши про брак доказів причетності вихідців з рф до групи, яка має контроль за 5 українськими обленерго – VS Energy.

А тепер про критичну інфраструктуру. Багато шуму наробила новина про те, що Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання прокурора Офісу генпрокурора та наклав арешт на контрольні пакети акцій підприємств критичної енергетичної інфраструктури «Херсонобленерго», «Кіровоградобленерго», «Житомиробленерго», «Рівнеобленерго» та «Чернівціобленерго», що входять у групу VS Energy, яку за даними ЗМІ та слідства контролюють громадяни рф Олександр Бабаков, Євгеній Гінер та Михайло Воєводін, пише «Радіо Свобода». 

Відповідно до рішення суду, ухваленого 11 листопада 2022 і копія якого є в розпорядженні редакції проєкту журналістів-розслідувачів програми «Схеми», суд арештував загалом 99,9% акцій «Херсонобленерго», 72,9% акцій «Кіровоградобленерго», 95,5% акцій «Житомиробленерго», 93,2% акцій «Рівнеобленерго» та 96,8% акцій «Чернівціобленерго». 

Слідчі Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора проводять досудове розслідування за кількома звинуваченнями, зокрема – привласнення майна та вчинення «фінансово-промисловою групою VS Energy, умисних дій, з метою зміни меж території або державного кордону України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб», – йдеться у матеріалах справи.

Вже згадані громадяни рф, наближені до Кремля, контролюють і мережу готелів по всій країні – Premier Hotels & Resorts, серед яких п’ятизіркові «Прем’єр палац» у Києві та «Прем’єр готель» в Одесі, стверджують правоохоронці, цитує матеріали «Радіо Свобода». 

Готелі та контрольний пакет акцій заводу, відповідно до даних Youcontrol, записані на Наталію Селіванову – цивільну дружину Михайла Воєводіна. Бабаков, Гінер та Воєводін раніше заперечували володіння обленерго та готелями в Україні. Воєводін через свого адвоката повідомив, що є громадянином Словаччини, а з Наталією Селівановою офіційно розлучився ще у 2004.

Серед кінцевих власників готелю є латвієць Віліс Дамбінс, зареєстрований у Ризі на вулиці Дзірнаву. Серед кінцевих власників “ВС Енерджі Інтернейшнл Україна” є фірма Dambins Villis LV, “прописана” за тією ж ризькою адресою.

Готель мережі в Києві

Крім того, серед власників “Прем’єр Палацу” значиться кіпрська фірма Pumori Enterprises Investments Ltd. Вона ж станом на ІІ квартал 2013, тобто до анексії Криму, мала 49,68% акцій громадського акціонерного товариства «Готельний комплекс “Ореанда”». 

Також нинішній власник 15,56% акцій «Прем’єр Палацу» – «Східноєвропейська готельна компанія» – на ІІ квартал 2013 була записана як власник 24,75% акцій «Ореанди».

У січні 2018 український «Укргазбанк» схвалив видачу кредиту «Прем’єр Палацу» на 910 млн. гривень — близько $33 млн.